De Bevlogen Huisartsen (DBH) hebben beroep aangetekend tegen de Tariefbeschikking 2023 van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) - gisteren was de zitting

De Bevlogen Huisartsen (DBH) hebben beroep aangetekend tegen de Tariefbeschikking 2023 van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) - gisteren was de zitting

Deze procedure startte eind vorig jaar. Wij hebben lang toegewerkt naar deze spannende dag. DBH, heeft, net als de LHV en de VPH, de NZa erop gewezen dat de tarieven die de NZa voor 2023 heeft vastgesteld, hopeloos verouderd zijn. De tarieven zijn gebaseerd op een kostenonderzoek van acht jaar geleden (dat toen al verouderd was) en sindsdien alleen geïndexeerd. Alle ontwikkelingen in de huisartsenpraktijk worden daarmee buiten beschouwing gelaten zoals de POH S die een vaste waarde werd, kostbare IT en de enorme toename van huisvestingskosten.

Om die procedure te kunnen winnen heeft DBH zelf, als enige, een eigen kostenonderzoek opgezet. Uniek in de historie van tariefbeschikkingsprocedures. Uit het eigen onderzoek van DBH is gebleken dat onder andere huisvestings- en personeelskosten door de NZa veel te laag zijn geraamd. Door het NZa beleid ‘bevriest’ zij onwenselijke situaties: huisartsen die bijvoorbeeld te klein zijn gehuisvest kunnen een grotere locatie niet betalen. Ook heeft DBH meer dan 200 bronnen aangedragen, waaruit volgde dat de tarieven uit de pas te lopen met de werkelijke kosten.

DBH vindt dat het praktijkhouderschap aantrekkelijker moet worden en daar horen fatsoenlijke tarieven voor een moderne praktijk bij die past in de ontwikkelingen en toekomstbestendigheid van het belangrijke huisartsenvak.

Hierbij laten wij ons ondersteunen door advocaten die door crowdfunding worden gefinancierd en afhankelijk zijn van de informatie die huisartsen aanleveren. Gisteren was de zitting bij het CBb in Den Haag. DBH had een livestreaam geregeld waardoor er meer dan honderd huisartsen in heel Nederland live mee konden kijken.

Onze eerste indrukken na de afgelopen bijna 6 uur durende zitting waarin we uitgebreid gehoord zijn en argumenten hebben kunnen aandragen.

De hoogste bestuursrechter bleek zeer goed te zijn ingelezen in het dikke dossier. Uit de vragen merkten we dat de rechters begrepen hoe onze bekostiging in elkaar zit. Wij waren onder de indruk van hoe grondig zij zich ons onderzoek hadden verdiept. Ook merkten we dat rechters vonden dat er naar openingen voor een oplossing moest worden gezocht. DBH heeft die heel concreet aangeboden en aan de NZa voorgesteld. De boot werd echter nog afgehouden.

DBH was vertegenwoordigd met 20 huisartsen in de zaal, 3 advocaten en 2 IT-ers die het kostenonderzoek hebben uitgevoerd. Online bleek er heel veel belangstelling en bewondering te zijn van huisartsen voor onze heldere, praktische aanpak.

Wij hopen op een voor de praktijkhouders gunstige uitspraak van de rechter.

Deze wordt 21 december 2023 om 10.00 uur wordt verwacht. Houd deze dag en tijdstip weer vrij, er komt wederom een livestream om de uitspraak bij te kunnen wonen.

Volg DBH via de LinkedIn pagina https://nl.linkedin.com/company/de-bevlogen-huisartsen

https://www.linkedin.com/posts/de-bevlogen-huisartsen_de-bevlogen-huisartsen-activity-7123536459000680448-b2p6?utm_source=share&utm_medium=member_ios

De Bevlogen Huisartsen willen dat huisartsen de ruimte hebben om goede zorg te leveren en het vertrouwen krijgen om te doen wat het beste is voor de patiënt. Dit doen we door zowel zorgverzekeraars als politiek te beïnvloeden. Steun ons en word donateur.

Vorige
Vorige

Aandachtspunten bij invullen Rekentool ZK Vergoeding Taakdelegatie 2024/2025

Volgende
Volgende

Livestream van de zitting bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) m.b.t. de huisartstarieven 2023 en 2024 van diverse huisartsen(verenigingen) tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)