Wij zijn de bevlogen huisartsen.

Huisartsen zijn bevlogen professionals die als geen ander weten wat hun patiënten nodig hebben. Dat is voor elke plek uniek en vraagt steeds om maatwerk. Huisartsen weten dat en zijn daar ook voor opgeleid. Om aan die zorg invulling te kunnen geven hebben huisartsen vertrouwen nodig. Vertrouwen dat zij op een zorgvuldige manier omgaan met de beperkte middelen die voor de zorg beschikbaar zijn.

Wij moeten steeds meer verantwoorden.

Huisartsen krijgen van politiek en zorgverzekeraars minder vertrouwen; de enige reden daarvoor is dat politiek en verzekeraars een heilig geloof hebben in hun eigen regeltjes en formulieren. Dat zien we terug in de financiering van de huisartsenzorg. Huisartsen worden steeds vaker geconfronteerd met losse modules, die als ‘vernieuwing’ worden gepresenteerd en elk hun eigen regels kennen. Modules die bij elk contract weer (kunnen) wijzigen waardoor er van structurele investering in mensen geen sprake kan zijn, die lange termijn investeringen onmogelijk maken maar wel tot steeds meer administratie leiden. Modules die gaan over ‘meetbare zorg’ terwijl goede zorg om zoveel meer gaat dan alleen de vinkjes op de juiste plek in het dossier.

Wij zijn cruciaal voor de zorg.

Voor slechts 4% van het zorgbudget, handelen huisartsen ruim 85% van alle zorgvragen in de eigen praktijk af. Huisartsen hebben de afgelopen jaren een grote bijdrage geleverd aan het overhevelen van dure zorg van de ziekenhuizen naar de veel efficiëntere huisartspraktijk die voor de patiënt vertrouwd voelt. Daarmee kon de patiënt dichter bij huis en tegen lagere kosten behandeld worden. Daardoor kwam er in de ziekenhuizen ruimte voor de steeds complexere zorg en zo leverden en leveren de huisartsen hun bijdrage aan het toegankelijk én betaalbaar houden van de zorg.

Geef ons het vertrouwen.

De Bevlogen Huisartsen willen en kunnen zelf invulling geven aan hun vak. Schrijf ons niet voor hoe we de praktijk moeten inrichten, maar maak goede huisartsenzorg (financieel) mogelijk. Investeer in de huisartsenzorg met een hoger inschrijfstarief en minder modules. Wij geven u de garantie dat we ons zullen blijven inzetten voor laagdrempelige, continue en zinvolle zorg in de huisartspraktijken. Politiek en zorgverzekeraars, geef ons het vertrouwen! 

Wie zijn we?

  • Zes jaar na de breed gedragen actie ‘Het Roer Moet Om’ (HRMO) zien huisartsen zich weer genoodzaakt te strijden voor de inhoud van hun vak. Huisartsen zijn bevlogen professionals die als geen ander weten wat hun patiënten nodig hebben. Dat is voor elke plek uniek en vraagt steeds om maatwerk. Huisartsen weten dat en zijn daar ook voor opgeleid.

  • In november 2021 stuurden diverse huisartsen Zilveren Kruis een brief om aan te geven dat zij niet uit de voeten konden met het financieringssysteem voor praktijkondersteuners. Huisartsen zouden door het nieuwe systeem onvoldoende geld hebben om de praktijkondersteuners te behouden. Daarmee zouden zij de zorg voor de chronisch zieken met suikerziekte, hoge bloeddruk en COPD niet meer kunnen leveren. Omdat Zilveren Kruis voet bij stuk hield, lanceerden de Bevlogen Huisartsen een petitie. Deze werd binnen enkele weken door honderden huisartsen ondertekend. Zilveren kruis weigerde nog steeds haar beleid te wijzigen, waarop we een kort geding startten waar 200 huisartsen zich bij aansloten. Onder druk van dit kort geding en druk vanuit de media, besloot Zilveren Kruis haar forse bezuinigingsmaatregel in te trekken.

  • In juli 2022 stond het Malieveld vol met duizenden huisartsen die vroegen om meer tijd voor de patiënt, maar minister Kuipers vond het niet nodig te komen. Wel kwam minister Kuipers met het IZA. Hierin is een belangrijke rol voor de huisartsen weggelegd, maar er staan geen concrete en harde afspraken in die de belangen van de huisartsen beschermen. Minister Kuipers erkent dat de huisartsen het water aan de lippen staat en geeft ons via het IZA meer taken… Bovendien krijgen de huisartsen onvoldoende garanties om die taken ook goed uit te voeren. Dus gaan de Bevlogen Huisartsen door.

  • Huisartsenpraktijk Roessingh (Voorst)

    Ingrid Roessingh-Spruijt: ik ben praktijkhouder te Voorst. Wij huisartsen hebben veel te lang alles over ons heen laten komen. Het is tijd geworden zelf het heft in handen te nemen en aan te geven wat we willen en hoe we het willen. Daarvoor moet je soms je nek uit durven te steken. Dat wil ik graag doen.

  • Huisartsenpraktijk Tolgaarde (Leusden)

    David Schaap: ik ben praktijkhouder sinds 2014. Doel: tot ná mijn pensioen met onverminderd plezier zorg kunnen blijven leveren.

  • Huisartsenpraktijk Holtenbroek (Zwolle)

    Nienke Rijkers: praktijkhoudend huisarts in Zwolle, secretaris Huisartsenverening Regio Zwolle (HRZ) en huisartsopleider UMCU

  • Huisartsenpraktijk Brouwer en Van der Kallen (Rotterdam)

    Hilde van der Kallen: sinds 2020 ben ik praktijkhouder van een duo-praktijk in Rotterdam Charlois, waar ik met veel plezier mijn vak uitoefen. Met veel bevlogenheid zet ik mij in voor een blijvend krachtige eerste lijn en ons mooie vak.

  • Huisartsenpraktijk Brouwer en Van der Kallen (Rotterdam)

    Marije Brouwer: ik zet me in voor een behapbare huisartsenzorg, een optimale samenwerking tussen alle partijen én voor een ieders verantwoordelijkheid in het vakgebied.

  • Huisartsenpraktijk De Huisarts (Haarlem)

    Roelien Vossers: als praktijkhouder zie ik hoe huisartsen steeds meer taken uit aangrenzende zorggebieden naar zich toegeschoven krijgen en dit oplossingsgericht als zij zijn ook plichtsgetrouw aanvaarden. Het is tijd voor een professionele, strategische lange termijn aanpak.

  • Huisartsenmaatschap Trynwalden (Oentsjerk)

    Jacqueline de Boer: huisarts in Huisartsenmaatschap Trynwalden, Friesland. De mooiste provincie.

  • Gezondheidscentrum Therapeuticum (Haarlem)

    Christof Zwart: sinds 2001 ben ik praktijkhoudend huisarts in Haarlem. Ik zet mij graag belangeloos in voor zaken die wezenlijk van belang zijn. Daarom vecht ik nu voor het behoud van het prachtige vak van praktijkhouder, omdat ik geloof dat daar de kracht van de huisartsgeneeskunde zit.

  • Huisartsenpraktijk De Gors (Purmerend)

    Tony van Wieringen: sinds 2003 ben ik praktijkhoudend huisarts in Purmerend. Ik ben een generalist in hart en nieren maar wil graag de grenzen van dit generalisme bewaken. Ik haal veel voldoening uit de lusten van het praktijkhouderschap, geloof in de vertrouwensband van de vaste huisarts en wil graag dit prachtige vak voor de toekomst bewaren, echter wel losgeweekt van allerlei oneigenlijke randvoorwaarden.

  • Huisartsenpraktijk Moen & Warnier (Doorwerth)

    Bas Moen: ik ben sinds 2001 huisarts en heb ervaring als waarnemer en praktijkhouder. Sinds 2006 ben ik gevestigd in Doorwerth, bij Arnhem. Huisartsen moeten zeggenschap hebben over hun vak, dat is in het belang van goede patiëntenzorg. Meer regie voor de huisarts, daar zet ik me voor in.

  • Huisartsengroep Milbergen (Ooij)

    Arno Krijgsman: praktijkhouder en huisartsopleider in het Gelderse dorp Ooij, initiatiefnemer van de petitie ‘Stel de huisarts vrij van de Wtza’ (2023). Mijn huisartsengroep bestaat uit 4 huisartspraktijken die al 30 jaar nauw samenwerken. Huisartsen zijn zorgzaam, vindingrijk en vertolken een cruciale rol in de gezondheidszorg, maar lopen door de toenemende regeldruk tegen hun grenzen aan. Ik zet mij samen met De Bevlogen Huisartsen in voor een aantrekkelijk en toekomstbestendig praktijkhouderschap.