Medicijntekort zet ook de huisarts aan het werk
In Radar deze week aandacht voor met medicijntekort in Nederland. DBH-voorzitter Christof Zwart levert ook een bijdrage aan dit programma van 30 april jl.
(https://npo.nl/start/serie/radar/seizoen-20/radar_311/afspelen )
Hoewel ZN directeur Petra van Holst beweerde dat het Nederlandse prevalentiebeleid niets te maken heeft met de tekorten, toonde Adviesbureau Berenschot in 2018 al aan dat dit wel degelijk het geval is: geneesmiddelentekorten komen vaker voor bij middelen die preferent zijn. (https://www.berenschot.nl/media/ur5dxkgw/effecten_van_het_preferentiebeleid-berenschot.pdf)
Ook de apothekersorganisatie KNMP en de Europese Commissie maken zich zorgen over de medicijntekorten in de Europese Unie (https://nos.nl/artikel/2505961-tekort-aan-geneesmiddelen-in-nederland-vorig-jaar-groter-dan-ooit).
Inmiddels had Nederland in 2023 een dubieus record: 2.292 geneesmiddelen waren gemiddeld 107 dagen niet leverbaar. Dit treft ook heel basale medicijnen als antibiotica voor kinderen, of puffers ter bestrijding van een acute astma aanval.
In de eerste plaats is dit vervelend voor patiënten en kan zelfs tot ronduit gevaarlijke situaties leiden. Het is óók een probleem voor (huis)artsen en apothekers, die moeten zoeken naar oplossingen als medicijnen er domweg niet zijn. Dit kan een tijdrovende puzzel zijn, veel extra werk dus!
Een belangrijke oorzaak is gelegen in het preferentiebeleid van zorgverzekeraars, dat leidt tot knijpen in de inkoopprijs waardoor farmaciebedrijven hun producten liever aan andere landen verkopen – en de Nederlands markt het nakijken heeft. Dit moet anders!
Zorgverzekeraars moeten hier hun verantwoordelijkheid nemen, omdat zij ervoor moeten zorgen dat hun klanten toegang hebben tot geneesmiddelen die binnen de basisverzekering vallen. Huisartsen en apothekers moeten ophouden de problemen van anderen op te ruimen. Dat was de deal van het IZA: zinnig en radicaal simpel.
Om op de hoogte te blijven van onze activiteiten kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief DBH Nieuwsbrief
Volg ons nu ook op Linkedin: https://nl.linkedin.com/company/de-bevlogen-huisartsen
De Bevlogen Huisartsen willen dat huisartsen de ruimte hebben om goede zorg te leveren en het vertrouwen krijgen om te doen wat het beste is voor de patiënt. Dit doen we door zowel zorgverzekeraars als politiek te beïnvloeden. Steun ons via Steun De Bevlogen Huisartsen