De Bevlogen Huisartsen blijft volgen en vasthouden, de NZa moet leveren!

Op 29 april 2024 is er een nieuw Handhavingsverzoek ingediend namens Stichting De Bevlogen Huisartsen en 71 individuele huisartsen aan de Nederlandse Zorgautoriteit om handhavend op te treden ten aanzien van de zorgverzekeraars.

Op 21 december jl. oordeelde de rechter dat het NZa de tarieven voor huisartsen niet correct heeft vastgesteld. De rechtszaak was mede aangespannen door DBH, die met een eigen kostenonderzoek een belangrijke bijdrage heeft geleverd in deze zaak. Uit het op eigen initiatief en zelf uitgevoerde onderzoek bleek dat de door praktijkhouders gemaakte kosten veel hoger zijn dan door de NZa was becijferd.

De rechter bepaalde dat de NZa opnieuw – en nu op correcte wijze- de tarieven moet vaststellen, zodat huisartsen een adequate vergoeding voor hun praktijkkosten krijgen. 

Ook moet de NZa een compensatie voorstellen voor omzetderving in 2023 en 2024. Voor de zomer moet de NZa hierover duidelijkheid geven.

DBH heeft zich na deze uitspraak als een constructieve gesprekpartner opgesteld. Om te voorkomen dat er weer fouten worden gemaakt heeft DBH de NZa gevraagd de onderzoeksgegevens op basis waarvan zij de tarieven bepaalt, te delen. 

Dit werd helaas geweigerd met als argument dat huisartsen met deze data herleidbaar waren, dit zou botsen met privacyregels. DBH staat op het standpunt dat er geen sprake kan zijn van schendig van privacy, omdat alle data geanonimiseerd aangeleverd zijn. Dat zegt notabene de opdrachtnemer van de NZa, Sira Consulting, ook. De onderzoeksgegevens kunnen derhalve nooit naar een bepaalde persoon leiden, ook niet op basis van waarschijnlijkheid. Overigens is het ook gebleken dat de NZa veel meer onderzoeksgegevens van huisartsen inkijkt dan zij aan de huisartsen vertelt. De NZa is daarom wel de laatste die zich op vertrouwelijkheid mag beroepen.

DBH houdt vast aan het verzoek de anonieme data te delen. De argumentatie van de NZa deugt niet, een toezichthouder zou zich transparant en controleerbaar op moeten stellen. Door het zelf uitvoeren van een gedegen kostenonderzoek is er kennis en ervaring in huis bij DBH, wij zijn in staat op constructieve wijze de NZa te volgen. 

Het laatste wat DBH wil is opnieuw een rechtszaak, omdat er weer fouten worden gemaakt bij het vaststellen van de tarieven, DBH wil een zorgvuldig en gedegen onderzoek dat recht doet aan een tariefstelling die hoort bij de prakrijkkosten anno 2024. Inmiddels is er door DBH protest aangetekend bij de NZa, wij hopen binnenkort toch te kunnen beschikken over de onderzoeksgegevens van de NZa.

Om op de hoogte te blijven van onze activiteiten kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief DBH Nieuwsbrief 

Volg ons nu ook op Linkedin: https://nl.linkedin.com/company/de-bevlogen-huisartsen 

De Bevlogen Huisartsen willen dat huisartsen de ruimte hebben om goede zorg te leveren en het vertrouwen krijgen om te doen wat het beste is voor de patiënt. Dit doen we door zowel zorgverzekeraars als politiek te beïnvloeden. Steun ons via Steun De Bevlogen Huisartsen

Vorige
Vorige

Medicijntekort zet ook de huisarts aan het werk

Volgende
Volgende

De zorginkoopplicht is niet een inspanningsverplichting, maar een resultaatsverplichting, in de huisartsenzorg, maar ook in de GGZ