Menzis stopt met het rechtstreeks financieren van ouderenzorg
Menzis heeft het Zorginkoopbeleid 2025 gepubliceerd.
De zorgverzekeraar wil de directe financiering van de POH-ouderenzorg staken en ombuigen naar financiering via de regionale huisartsenorganisaties (RHO).
Dit klinkt de Bevlogen Huisartsen (DBH) helaas bekend in de oren.
Zilveren Kruis kondigde eind 2021 aan om een belangrijk deel van de financiering voor praktijkondersteuners te zullen stoppen. Duizenden patiënten en huisartsen dreigden toen van dit besluit de dupe te worden. Het verzet van DBH heeft mede door juridische ondersteuning geresulteerd in het intrekken van deze korting.
Het is onacceptabel dat Menzis zonder bekende aanleiding, voorwaarden en tarieven net als Zilveren Kruis in 2021 de huisartsenzorg opnieuw onnodig onder druk zet.
Menzis, dit is de verkeerde afslag!
Besef dat dit besluit de huisartsenzorg ondermijnt, DBH zal Menzis kritisch volgen.
Menzis gaat huisartsenzorg voor kwetsbare ouderen regionaal inkopen - Skipr
Zie bijdrage van Collega Bas Moen, huisarts op LinkedIn:
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7184202613364580353?updateEntityUrn=urn%3Ali%3Afs_feedUpdate%3A%28V2%2Curn%3Ali%3Aactivity%3A7184202613364580353%29
‘Mijn huidige contract met de zorgverzekeraar loopt einde dit jaar af, een nieuwe overeenkomst zit eraan te komen. Als individuele huisarts valt er bij het opstellen van de contracten met zorgverzekeraars niets te onderhandelen, een dokter met praktijk zoals ik moet elke twee jaar maar weer afwachten waarmee de zorgverzekeraar op de proppen komt en dient te tekenen bij het kruisje.
Zorgverzekeraar Menzis heeft het Zorginkoopbeleid 2025 voor huisartsen gepresenteerd. Bij het doorlezen van het gortdroge beleidsmakers-proza vallen een paar zaken op, één ervan wil ik hier uitlichten.
Tot mijn grote ongenoegen en ongerustheid wil Menzis de rechtstreekse financiering van de ouderenzorg in de huisartsenpraktijk stoppen, de ouderenzorg wordt vanaf 2025 ingekocht via de Regionale Huisartsen Organisaties (RHO’s).
In de inleiding wordt gesteld dat de ombuiging van de geldstroom ‘budgetneutraal’ plaatsvindt, bij de meer gedetailleerde uitwerking van dit onzalige plan lees ik dat het ‘de bedoeling’ is om deze verschuiving van kosten budgetneutraal te laten verlopen - een streven dus, geen garantie. En voor wie het budgetneutraal is wordt ook niet duidelijk, voor de huisarts of voor Menzis?
De introductie van de module ouderenzorg door Menzis gaf onze vergrijsde praktijk een mooie kans de zorg voor ouderen serieus te verbeteren. Wij hebben twee verpleegkundigen aanvullend bij laten scholen op het gebied van ouderenzorg, deze dames hebben een geriatrische screening opgezet, kwetsbare ouderen zijn goed in beeld, er liggen diverse protocollen om hen goed te bedienen. Daarnaast is er een uitgebreid netwerk opgetuigd met diverse hulpverleners en mantelzorgers rond die kwetsbare ouderen. Casemanagers, gespecialiseerde fysiotherapeuten, SOG’s, ergotherapeuten, WMO-ambtenaren en alle anderen die betrokken zijn bij deze zorg staan met naam en telefoonnummer geregistreerd. Het was al met al een flinke investering (energie, tijd, geld), maar het is de moeite waard gebleken. Wij hebben de mensen in beeld, kennen alles en iedereen in het netwerk, de zorg is hiermee verbeterd - en het werkt ook hartstikke lekker.
Maar nu houdt de directe honorering dus op. Het geld voor deze groep patiënten gaat via de RHO’s lopen. Welke voorwaarden? Onbekend. Wat moeten we doen? Onbekend. Welke extra administratieve verplichtingen? Onbekend. Dat wordt namelijk nog uitgewerkt, zo lees ik. Last but not least: welke tarieven kan ik verwachten? Ook onbekend.
Wat is de argumentatie van Menzis? Menzis hecht aan een goede samenwerking tussen de diverse hulpverleners rondom ouderen en daarmee aan een adequaat geriatrisch netwerk, daarom gaat het geld naar de RHO’s en niet meer rechtstreeks naar de huisartsen. Pardon??? Wij hebben juist een paar jaar hier naartoe gewerkt en er ís nu een goede samenwerking en er ís een adequaat geriatrisch netwerk. Daar heb ik die hele RHO níet voor nodig.
Daar sta ik dus met mijn goede gedrag. Na de nodige investeringen is de ouderenzorg goed op niveau maar Menzis meent, op grond van ondeugdelijke argumenten, dat het anders moet. Het is op dit moment totaal onzeker wat ik precies moet doen en laten om in aanmerking te komen voor de financiering van ouderenzorg, laat staan dat ik weet hoeveel budget daarvoor beschikbaar is. Weet men bij Menzis wel dat ik die twee verpleegkundigen inmiddels onder een contract voor onbepaalde tijd bij mij werken en dat ik daarmee forse financiële verplichtingen heb? Dat je als praktijkhouder natuurlijk niet verantwoord op de lange termijn kunt plannen en investeren, een visie kunt uitwerken, als per twee jaar de financiering van een belangrijk deel van de omzet omgegooid wordt?
Menzis wil continuïteit en toekomstbestendigheid van huisartsenzorg. Gelooft u het?’
Om op de hoogte te blijven van onze activiteiten kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief DBH Nieuwsbrief
Volg ons nu ook op Linkedin: https://nl.linkedin.com/company/de-bevlogen-huisartsen
De Bevlogen Huisartsen willen dat huisartsen de ruimte hebben om goede zorg te leveren en het vertrouwen krijgen om te doen wat het beste is voor de patiënt. Dit doen we door zowel zorgverzekeraars als politiek te beïnvloeden. Steun ons via Steun De Bevlogen Huisartsen