De Bevlogen Huisartsen wil een Taskforce
Na de treurige berichtgeving van gister; https://www.nrc.nl/nieuws/2024/04/16/huisartsenketen-co-med-in-financiele-problemen-a4196177
Onderdeel van huisartsenketen Co-Med failliet verklaard; https://nos.nl/l/2517018
Patiënten en hardwerkende goedbedoelde zorgverleners zijn de dupe;
Pleitten de Bevlogen Huisartsen (DBH) voor een taskforce
Er dreigt een groot tekort aan praktijkhoudende huisartsen en commerciële ketens dachten, met de zorgverzekeraars, slim in dat gat te springen. Het huisartsentekort vraagt echter niet om snelle oplossingen die flitsende winsten komen maken, maar om een tailormade oplossing. Daarom vraagt DBH om een taskforce die het tekort aan zelfstandig gevestigde huisartsen en de problemen die hierbij ontstaan aan te pakken.
Met het rapport ‘De basis op orde’ pleit de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) voor het verstevigen van de eerstelijnszorg en voor herstel van het continue en persoonsgerichte karakter ervan. Het aantal zelfstandig gevestigde huisartsen neemt echter af: van 84% in 2000 naar 61% in 2021. Binnen 6 jaar (vanaf 2021) gaat bovendien 30% van de huidige praktijkhouders met pensioen.
Met veel kunst en vliegwerk is de afgelopen jaren een aantal praktijken overeind gehouden, maar het probleem wordt steeds groter. Door een afname aan praktijken, neemt de druk op achterblijvende praktijken toe. Dat zal met het eventuele sluiten van de andere Co-Med praktijken alleen maar erger worden.
Door de druk op de achterblijvende praktijken, worden ze zélf onaantrekkelijk om over te nemen, terwijl tegelijkertijd de praktijkhouders verder belast worden en het risico op uitval groter wordt. Het ziekteverzuim onder huisartsen steeg tussen 2010 en 2020 niet voor niets naar 5,6%, en in 2022 was het ziekteverzuim in de huisartsenzorg als geheel zelfs 7,9%.
Er zijn diverse oorzaken voor het teruglopend aantal praktijkhouders, waarvoor gelukkig wel steeds meer aandacht komt. Zo wees het CBb de NZa terecht waar het gaat om de achterblijvende tarieven in de huisartsenzorg, kwam er een handreiking voor de huisvesting van huisartspraktijken en werden zorgverzekeraars voor het eerst in 18 jaar (!) aangesproken op het niet nakomen van hun zorginkoopplicht, vooral in de GGZ. Al deze maatregelen komen echter laat en vermoedelijk te laat. Er is meer actie nodig. Er moet met spoed geïnvesteerd worden in de huisartsenzorg. Niet de “de tarieven moeten precies kostendekkend zijn” aanpak van de NZa, maar tarieven met het risico dat deze mogelijk op sommige plekken te ruim zullen zijn. Huisartsen moeten nú kunnen investeren: in huisvesting en in digitale oplossingen om ook het personeelstekort het hoofd te bieden.
Wij pleiten daarom voor een Taskforce. Die moet ruime bevoegdheden krijgen, buiten alle ‘praattafels’ om, functioneren en zorgverzekeraars en gemeenten aanwijzingen kunnen geven, zodat er maatwerk geleverd kan worden en huisartsen maximaal ontzorgd worden.
De Bevlogen Huisartsen nodigt minister Pia Dijkstra, Barbara Goezinne, Zorgverzekeraars Nederland, LHV, VPH, LOVAH en de Groene huisarts uit, om het idee van de Taskforce te omarmen en deze zo snel mogelijk te installeren.
Om op de hoogte te blijven van onze activiteiten kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief DBH Nieuwsbrief
Volg ons nu ook op Linkedin: https://nl.linkedin.com/company/de-bevlogen-huisartsen
De Bevlogen Huisartsen willen dat huisartsen de ruimte hebben om goede zorg te leveren en het vertrouwen krijgen om te doen wat het beste is voor de patiënt. Dit doen we door zowel zorgverzekeraars als politiek te beïnvloeden. Steun ons via Steun De Bevlogen Huisartsen