NZa grijpt in - zorgverzekeraars moeten leveren

Als mensen medische of psychologische hulp nodig hebben moet deze er zijn. Zorgverzekeraars hebben de wettelijk plicht deze zorg in te kopen. Een arts, psycholoog, of andere zorgverlener moet voor iedereen beschikbaar zijn – en wel binnen een redelijke tijd. Helaas staan mensen vaak en lang op een wachtlijst, zij krijgen niet op tijd de juiste zorg. Ook ernstige problemen kunnen vaak niet meer op tijd in behandeling worden genomen. Dit is uiteraard zeer onwenselijk.

Lange tijd werden zorgverzekeraars niet op hun verantwoordelijkheid aangesproken, wachtlijsten konden zo groeien. Maar nu heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) van zich laten horen en ingegrepen – de NZa moet handhaven, ook een wettelijke plicht. NZa treedt op tegen zorgverzekeraars voor niet nakomen zorgplicht | Nieuwsbericht | Nederlandse Zorgautoriteit

Grote verzekeraars hebben een formele maatregel opgelegd gekregen voor het niet nakomen van hun zorgplicht. Dit is goed nieuws voor alle patiënten die in de problemen zitten en niet tijdig geholpen worden.

Dit is ook goed nieuws voor huisartsen. De lange wachttijden hebben gevolgen voor hun werk. Als patiënten niet op tijd worden geholpen door de juiste hulpverlener blijven zij langer aangewezen op hun huisarts. Problemen verergeren vaak tijdens het wachten. De huisarts blijft zo zitten met een patiënt aan wie niet de juiste zorg kan worden gegeven, de druk op de huisartspraktijk neemt zo toe.

De Bevlogen Huisartsen (DBH) zet zich in voor betere patiëntenzorg, één van onze speerpunten is de inkoop- en zorgplicht van zorgverzekeraars. Vorig jaar heeft DBH bij de NZa aandacht gevraagd voor de wachtlijsten in de GGZ. Daartoe was een meldformulier gemaakt, via DBH hebben vele huisartsen kenbaar kunnen maken dat de wachtlijsten voor hen en hun patiënten een groot probleem is. Helaas heeft de NZa zich niet ontvankelijk verklaard met het argument dat de huisartsen zelf als niet direct belanghebbend werden gezien. Het signaal was wel duidelijk, DBH heeft haar punt gemaakt. De NZa is nu wel in beweging gekomen, hopelijk gaat dit leiden tot een betere inkoop van zorg. Ondertussen blijft DBH actief op dit dossier.

Daarnaast houdt DBH zich ook bezig met belangenbehartiging van de praktijk houdende huisarts, met adequate tarieven voor de zorg en met de onderhandelingspositie van huisartsen. Het uiteindelijke doel is het behoud van de kleinschalige huisartsenpraktijk, waar de huisarts zelf eigenaar van is, daarmee is de huisartsenzorg het beste geborgd.

DBH bestaat uit vrijwillig werkende huisartsen die gebruik maken van ter zake kundige juristen. Om ons werk te kunnen doen, zijn wij afhankelijk van donaties. Steun is welkom en kan via Steun De Bevlogen Huisartsen. Om op de hoogte te blijven van onze activiteiten kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief DBH Nieuwsbrief 

De Bevlogen Huisartsen

Volg ons nu ook op Linkedin: https://nl.linkedin.com/company/de-bevlogen-huisartsen 

De Bevlogen Huisartsen willen dat huisartsen de ruimte hebben om goede zorg te leveren en het vertrouwen krijgen om te doen wat het beste is voor de patiënt. Dit doen we door zowel zorgverzekeraars als politiek te beïnvloeden. Steun ons en word donateur.

Vorige
Vorige

Reportage Nieuwsuur: het zorginfarct Nederland gaat richting permanent zorginfarct

Volgende
Volgende

Gewonnen rechtszaak tegen de NZa, hoe nu verder?