Gewonnen rechtszaak tegen de NZa, hoe nu verder?

Een paar weken geleden  heeft de rechter  Bevlogen Huisartsen (DBH) op alle punten in het gelijk gesteld, in de zaak die ze had aangespannen tegen de NZa (RECHTSZAAK HUISARTSEN VERSUS NZA GEWONNEN — De Bevlogen Huisartsen). Ook de door de LHV en de VPH ingebrachte punten werden door de rechter gehonoreerd.

Deze rechtszaak was nodig, omdat de tarieven die de NZa heeft vastgesteld te laag zijn om alle kosten die praktijkhoudende huisartsen maken te dekken: denk daarbij aan onder andere huisvesting en personeel.

Heel belangrijk in het proces was het kostenonderzoek dat door DBH zelf werd opgezet en gefinancierd, zonder hulp van andere partijen. Er is tijdens de zitting meer dan de helft van de tijd gesproken over het DBH kostenonderzoek en het bewijsmateriaal dat DBH had aangeleverd. De NZa moet nu van de rechter de tarieven voor 2023 en 2024 herzien en bovendien een compensatie voor 2023 bieden.

Naast alle complimenten en felicitaties van medestanders, waren er ook bezorgde geluiden. Sommige huisartsen vragen zich af hoe het nu verder moet en geven aan weinig hoop te hebben op een goede afloop. Andere huisartsen verwachten dat het lang gaat duren voordat de verandering bij de NZa doorgevoerd wordt of helemaal niet van de grond gaat komen.

DBH gaat na de overwinning echter niet achteroverleunen, integendeel!

De NZa zal door de uitspraak van de rechter hard aan het werk moeten en met kostendekkende tarieven moeten komen. Tevens zal de NZa een adequate compensatie moeten voorstellen voor het geld dat huisartsen in het afgelopen jaar hebben gemist. DBH heeft zich in elke fase constructief en meedenkend opgesteld en doet dat ook nu. Wij willen graag in gesprek met de NZa en onze oplossingen toelichten. Inmiddels heeft DBH actief contact gezocht met de advocaten van de NZa en is op dit moment in afwachting van een antwoord. Een belangrijk punt waarop de tarieven ook moeten worden aangepast is de fictieve werkweek van 40 uur van de praktijkhouder; die zal moeten worden bijgesteld in de richting van de werkelijke 55+ uur.

Donaties blijven welkom!

Na eerst de succesvolle actie tegen de bezuiniging op de POH-S, heeft DBH met dit proces en het kostenonderzoek wederom laten zien dat procederen – als laatste redmiddel - wel degelijk succesvol kan zijn. Hoewel goede juridische hulp kostbaar is (de zaak POH-S kostte ruim € 200.000), is dat bedrag een schijntje vergeleken met de winst voor de huisartsen. Naar schatting hebben we een besparing van meer dan 100 miljoen weten af te wenden met de winst op Zilveren Kruis.
Ook het kostenonderzoek en de advocaten in de zaak tegen de NZa hebben veel tijd en geld gekost (tegen de € 300.000), maar de tariefbijstelling voor alle huisartsen in Nederland zal naar verwachting meer dan 150 miljoen zijn. Let wel: de ondergetekende leden van DBH ontvangen géén vergoeding.

Ook voor onze volgende acties is er weer geld nodig. In Q3 van dit jaar is er nog de zaak tegen de NZa, die niet voldoende streng optreedt tegen de onzorgvuldige manier waarop de contractering met huisartsen plaatsvindt. Ook willen we de NZa aanspreken op de ellenlange wachtlijsten in de GGZ. Wachtlijsten die niet alleen zorgen voor veel leed voor de betrokken patiënten en hun verwanten, maar daarnaast een onevenredig beslag leggen op de tijd van huisartsen en POH’s.

Zonder jullie donaties, kan DBH haar doelen niet bereiken. Wij zetten ons graag in voor het behoud van de huisartsgeneeskunde zoals we die van oudsher kennen: een vast team dat continue, integrale, persoonlijke zorg levert, dicht bij de patiënt. Daarvoor is jullie steun echter onmisbaar!

Mocht u ons willen steunen/blijven steunen kunt u gebruik maken van de volgende link:

Steun De Bevlogen Huisartsen

Ook kunt u indien gewenst een periodieke overboeking, bijvoorbeeld maandelijks, een vast bedrag automatisch overmaken naar NL87BUNQ2071905210, t.n.v. Stichting De Bevlogen Huisartsen te Rotterdam o.v.v. uw emailadres, (praktijk)plaats en naam.

Om op de hoogte te blijven kunt u ons volgen via onze website, via onze LinkedIn pagina of meld u aan op onze DBH Nieuwsbrief: DBH Nieuwsbrief

Namens De Bevlogen Huisartsen,

Christof Zwart, voorzitter DBH

 

Hilde van der Kallen, secretaris

David Schaap, penningmeester

Roelien Vossers

Nienke Rijkers-Koorn

Tony van Wieringen

Jacqueline de Boer

Ingrid Roessingh-Spruijt

Bas Moen

Marije Brouwer

 

www.debevlogenhuisartsen.nl

Volg ons nu ook op Linkedin: https://nl.linkedin.com/company/de-bevlogen-huisartsen 

Meld u aan op onze DBH nieuwsbrief: DBH Nieuwsbrief

PDF bestand van dit bericht om door te sturen naar geïnteresseerden: Gewonnen rechtszaak tegen de NZa, hoe nu verder?

De Bevlogen Huisartsen willen dat huisartsen de ruimte hebben om goede zorg te leveren en het vertrouwen krijgen om te doen wat het beste is voor de patiënt. Dit doen we door zowel zorgverzekeraars als politiek te beïnvloeden. Steun ons en word donateur.

Vorige
Vorige

NZa grijpt in - zorgverzekeraars moeten leveren

Volgende
Volgende

RECHTSZAAK HUISARTSEN VERSUS NZA GEWONNEN