RECHTSZAAK HUISARTSEN VERSUS NZA GEWONNEN

Een dag om niet meer te vergeten. Deze uitspraak is revolutionair.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is niet vaak zo uitgesproken. Het CBb heeft geoordeeld dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de vergoedingen voor de huisartsenzorg niet had mogen baseren op het kostenonderzoek over het jaar 2015. De huisartsen zijn op alle punten in het gelijk gesteld en de rechter heeft de NZa al richting gegeven door de NZa in het bijzonder te vragen te letten op kosten van huisvesting en personeel, naast andere onderdelen: zie ook: ECLI:NL:CBB:2023:725, College van Beroep voor het bedrijfsleven, 23/1127, 23/1171 en 23/1681 (rechtspraak.nl)

Een rechtszaak starten gaat niet over ‘van alles een juridische strijd maken’, maar strategisch en tactisch opkomen wanneer er onrecht plaats vindt en daar voor gaan staan. Wanneer de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) haar eigen beleidsregels niet na komt en een minister hier niet op toeziet dan is de rechter de enige weg.

Met het eigen DBH kostenonderzoek en de vrijwillige en tomeloze inzet hebben we echt wat bereikt. Maanden van heel hard werken en voorbereiding met steun van honderden donateurs, onze vaste juridisch adviseur Piet Sippens Groenewegen en de onvolprezen advocaten Diederik Schrijvershof en Annabel Kingma is het ons gelukt.

Wij zullen ons blijven inzetten om als (toekomstig) praktijkhoudend huisarts verder te gaan en toe te zien op naleving van de uitspraak.

Persbericht na de zitting 21 december 2023

RECHTSZAAK HUISARTSEN VERSUS NZA GEWONNEN

Goed nieuws! We hebben zojuist gehoord dat we de rechtszaak tegen de NZa hebben gewonnen!

Gelukkig ziet de rechter in hoe belangrijk het is om de juiste vergoedingen toe te kennen aan huisartsenpraktijken om zo de patiënt van de beste zorg te kunnen voorzien.

Met het door DBH opgezette kostenonderzoek en de vele onderbouwde stukken die zijn aangeleverd, is aangetoond dat de tarieven van de NZa uit de pas lopen met de werkelijke kosten.

Het College heeft aangegeven dat we gecompenseerd moet worden over 2023 en dat er gekeken moet worden naar de toekomstige jaren en dan in het bijzonder naar de kosten voor personeel en huisvesting.

Hier de volledige omschrijving van de uitspraak van de rechter:
ECLI:NL:CBB:2023:725, College van Beroep voor het bedrijfsleven, 23/1127, 23/1171 en 23/1681 (rechtspraak.nl)


We willen iedereen bedanken voor de enorme steun. Honderden huisartsen verspreid door Nederland hebben tijdelijk het werk neergelegd om de uitspraak live te bekijken. Ook zijn wij gesteund door alle collega’s die hebben meegewerkt aan ons kostenonderzoek, de petities hebben ondertekend en ruimhartig hebben gedoneerd. Samen hebben we aangetoond hoe belangrijk ons werk is. We vieren de overwinning en zullen de NZa kritisch blijven volgen. Uiteraard gaan wij door met de strijd voor het behoud van de (toekomstig) praktijkhoudend huisarts.

De Bevlogen Huisartsen willen dat huisartsen de ruimte hebben om goede zorg te leveren en het vertrouwen krijgen om te doen wat het beste is voor de patiënt. Dit doen we door zowel zorgverzekeraars als politiek te beïnvloeden. Steun ons en word donateur.

Vorige
Vorige

Gewonnen rechtszaak tegen de NZa, hoe nu verder?

Volgende
Volgende

Link Livestream Uitspraak CBb Huisartsen versus NZa: 21 december 2023 10.00-11.00 uur