DBH beroepschrift bestrijdt fundamenteel Tariefbeschikking 2023

De Tariefbeschikking 2023 is gebaseerd op een kostenonderzoek uit 2015 (!). Sinds 2017 heeft de NZa de tarieven alleen maar geïndexeerd. Kosten die in 2015 niet werden gemaakt of kosten die veel meer dan de indexatie zijn gestegen worden door de NZa op deze manier structureel buiten beschouwing gelaten. De NZa is hierop gewezen maar wijst alle bezwaren van de hand omdat, kort gezegd, de huisartsen meer zijn gaan verdienen. Die conclusie baseert de NZa echter op verkeerde cijfers, zie hier.

Wat is de aanpak van DBH?

Er zijn meerdere partijen in beroep gegaan maar alleen DBH heeft er voor gekozen alle aspecten van de Tariefbeschikking 2023 onder de loep te nemen. Dat betekent dat ook alle kwestieuze keuzes van de NZa de revue passeren zoals de merkwaardige weigering om geen normatieve tarieven vast te stellen (dwz tarieven die niet gebaseerd zijn op historische kosten maar die meer aansluiten bij de realiteit).

Heel veel materiaal door DBH aangedragen waaruit fouten van beschikking blijken

Omdat de NZa alle bezwaren pleegt af te wijzen met ‘incident’ , ‘niet representatief’ heeft DBH een enorme hoeveelheid bewijs aangedragen waaruit overtuigend volgt dat de Tariefbeschikking los staat van de werkelijkheid.

Hele serie van excuses en non argumenten

Bij de beschrijving van wat er de afgelopen jaren op dit vlak is gebeurd valt op dat de NZa eindeloos veel non argumenten, slappe excuses, gezochte interpretaties aandraagt om vooral maar niet in actie te hoeven komen. Dat is misschien nog wel het opmerkelijkste in deze zaak. Het uitgebreide beroepschrift is hier te vinden. Randnummers 1 - 7 en 132 - 134 geven een korte context.

De Bevlogen Huisartsen willen dat huisartsen de ruimte hebben om goede zorg te leveren en het vertrouwen krijgen om te doen wat het beste is voor de patiënt. Dit doen we door zowel zorgverzekeraars als politiek te beïnvloeden. Steun ons en word donateur.

Vorige
Vorige

Collega-huisartsen: teken petitie om rechter te laten zien dat onze huisartsenzorg op tweesprong staat

Volgende
Volgende

NZa trekt zich in concept advies niks aan van MTVP afspraak in IZA. DBH reageert in EenVandaag