NZa trekt zich in concept advies niks aan van MTVP afspraak in IZA. DBH reageert in EenVandaag

Vijf jaar nadat dit in het bestuurlijk akkoord (ook wel het Hoofdlijnenakkoord of HLA) al was afgesproken is in het kader van het IZA alsnog daarvoor budget gereserveerd. Dit jaar nog voorzien van allerlei voorwaarden maar vanaf 2024 zou dit onderdeel gaan uitmaken van de structurele vergoeding (ook wel S1) van de huisarts. Uit een gelekt concept advies blijkt dat de NZa, die huisartsen opriep het IZA te tekenen, zich niet veel aan wil trekken van de IZA afspraken. DBH (Roelien Vossers) werd om een reactie gevraagd in EenVandaag (hier -tv- en hier -radio-; vanaf 8.20 min- terug te kijken/luisteren).

Wat is er aan de hand?

De afgelopen jaren zijn huisartsen voor steeds meer en steeds ingewikkeldere zorgvragen verantwoordelijk geworden. Ze zijn bijvoorbeeld dingen gaan doen die eerst in het ziekenhuis werden gedaan. We hebben daarom meer tijd nodig per patiënt dan de standaard 10 minuten. Uit onderzoek is gebleken dat als de huisarts meer tijd krijgt dit leidt tot betere zorg en kostenbesparingen. De patiënt is daar blijer mee en er wordt minder verwezen naar het ziekenhuis.  

De minister heeft toegezegd dat het systeem van meer tijd voor de patient vanaf 2024 in het basisvergoedingen pakket van de huisarts zou worden opgenomen. De NZa lijkt nu te adviseren maar een deel in het basispakket op te gaan nemen. En ook nog eens een jaar later. Daar is de minister op aangesproken. De Minister geeft als reactie dat hij het volste vertrouwen heeft in de NZa die hij onafhankelijk noemt. Kortom, die NZa is geen partij bij het IZA en zit niet vast aan die afspraken. Dan voel je de bui al hangen.

Waarom is dit een probleem?

In de zorg moet altijd iedereen ergens wat van kunnen vinden en uiteindelijk gebeurt te weinig en is niemand verantwoordelijk. En dat gebeurt nu ook weer. De minister ziet dat de NZa haar eigen weg gaat en heeft er alle vertrouwen in dat het goed komt. Daar moet hij niet op wachten. Hij kan de NZa prima vertellen om te doen wat is afgesproken, dat heeft hij eerder ook al gedaan. Een adviesraad van de minister heeft in april gezegd dat het versterken van de eerstelijnszorg grote urgentie heeft en dat dit moet worden erkend in woord EN DAAD. Ook die adviesraad vindt dat er teveel gepraat wordt. De afspraak van meer tijd voor de patiënt stamt eigenlijk al uit 2018.

De boodschap voor de minister

Afspraken nakomen is voor huisartsen de normaalste zaak van de wereld. Nu andere partijen nog. Dus minister, instrueer net als in september 2022 de NZa en zet samen met die NZa de zorgverzekeraars eens aan het werk zodat zij voldoende zorg inkopen en we niet langer 80.000 wachtenden in de ggz hebben. Dat geeft allemaal problemen die de huisarts extra werk geeft. De huisarts handelt 90% van de vragen van zijn patiënten in de eigen praktijk af. Tegen 6 % van de totale zorgkosten. Geef de huisarts de ruimte en het vertrouwen, dat is het beste voor de portemonnee van de minister en belangrijker, voor de patiënt.

De Bevlogen Huisartsen willen dat huisartsen de ruimte hebben om goede zorg te leveren en het vertrouwen krijgen om te doen wat het beste is voor de patiënt. Dit doen we door zowel zorgverzekeraars als politiek te beïnvloeden. Steun ons en word donateur.

Vorige
Vorige

DBH beroepschrift bestrijdt fundamenteel Tariefbeschikking 2023

Volgende
Volgende

DBH ontdekt dat NZa verkeerde gegevens gebruikt: er is geen enorme inkomensgroei van de huisarts