Lees hoe DBH aan hoogste rechter uiteenzet waarom de huisarts steeds het nakijken heeft. Rechter: help de huisarts!

DBH zet druk op handhaving zorgvuldige contractering: lees in het bijgevoegde processtuk dat op 28 april 2023 is ingediend hoe DBH aan de hoogste rechter uitlegt wat er fout gaat in huisartsenland. Goed leesbaar, ook voor niet juristen. Aan de NZa en politiek hebben we niks; rechter, help de huisarts!

Zilveren Kruis zette verkeerde informatie op haar site over haar inkoopbeleid en overtrad meerdere wettelijke verplichtingen. Notabene enkele door de NZa aangescherpte regels werden genegeerd. Wat doet de NZa? Die ziet het door de vingers. Juristen zeggen dat daarmee de NZa haar eigen regels niet eens meer serieus neemt. Ofwel, de NZa doet liever niks dan optreden tegen een verzekeraar.

NZa: ‘kalf is al verdronken’ dus ik doe niks

Deze procedure gaat om een beroep dat DBH heeft aangetekend tegen een besluit van de NZa op een verzoek van huisarts Zwart en enkele collega’s om zorg(inkoop)plicht regels te handhaven. De NZa stelt vast dat haar eigen regels zijn overtreden door Zilveren Kruis maar omdat het al gebeurd is volgt geen boete. Dat zet de deur open naar nog veel meer overtredingen zouden wij menen. De NZa besloot alleen een”waarschuwing” te geven, daar waar zorgaanbieders doorgaans meteen van de NZa boetes (aangekondigd) krijgen (zie talloze voorbeelden in het processtuk dat is bijgevoegd).

Leesbaar processtuk voor huisartsen over waar het probleem zit

Omdat DBH er van overtuigd is dat de rechter ‘the last resort’ is heeft DBH de stand van zaken in de eerstelijns zorg, aan de hand van wetenschappelijke publicaties en het RVS rapport, voor de rechter uiteengezet op een toegankelijke manier. Geen juristentaal maar ‘gewone mensentaal’. Ook heel leesbaar voor huisartsen. Zie de bijlage. Op deze site zal het vervolg van de procedure bij de hoogste rechter, het College van Beroep voor het bedrijfsleven, te volgen zijn.

De Bevlogen Huisartsen willen dat huisartsen de ruimte hebben om goede zorg te leveren en het vertrouwen krijgen om te doen wat het beste is voor de patiënt. Dit doen we door zowel zorgverzekeraars als politiek te beïnvloeden. Steun ons en word donateur.

Vorige
Vorige

Steen des aanstoots: WTZA

Volgende
Volgende

Voorzitter van De Bevlogen Huisartsen Christof Zwart benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau