Meer tijd voor de patiënt moet direct beschikbaar komen voor alle patiënten en hun huisartsen

Op 1 april gingen de eerste huisartsen van start met “Meer Tijd Voor de Patiënt” een belofte uit 2018 die nu, zij het gefaseerd, ingevoerd wordt. Het idee is dat huisartsen bijvoorbeeld de consulttijd van 10 naar 15 minuten brengen, zodat er meer tijd voor de patiënt in de spreekkamer is. Vanaf 1 april mag per kwartaal steeds 25% van de huisartsen ‘meedoen’, waardoor in het eerste jaar in totaal 137,5 miljoen van de beschikbare 220 miljoen niet wordt uitgegeven.

De Bevlogen Huisartsen vinden het niet kunnen dat er 137,5 miljoen aan zorggeld op de plank blijft liggen bij zorgverzekeraars. De Bevlogen Huisartsen roepen Zorgverzekeraars Nederland en de politiek dan ook op om, uiterlijk 1 juli, Meer Tijd Voor de Patiënt toegankelijk te maken voor álle huisartsen, zonder al die aanvullende eisen.

Huisartsenzorg complexer

Onlangs verscheen van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) een belangwekkend rapport “De basis op orde”. In dit goed onderbouwde rapport signaleert de Raad een “toename van complexe problemen .... en multimorbiditeit in de eerste lijn”. Het rapport bevestigd precies waarom meer tijd voor de patiënt noodzakelijk is. Huisartsen lossen het grootste deel van de zorgvragen zélf op tegen de laagste kosten.

Ongeveer 90% van alle zorgvragen worden voor slechts 4% van het totale gezondheidszorgbudget opgelost door huisartsen. De RVS pleit net als De Bevlogen Huisartsen voor een sterke eerste lijn, waarin de huisarts een belangrijke rol speelt. “Goede huisartsgeneeskundige zorg wordt gekenmerkt door continue, persoonsgerichte, integrale en samenhangende zorg. Deze persoonlijke continuïteit – van een huisarts die zijn patiënten al langere tijd kent - leidt tot “minder sterfte, snellere herkenning van ziekten, meer zorg op maat, betere adviezen, minder overdiagnostiek en minder verwijzingen”.

Vertrouw huisarts

De RVS signaleert tegelijkertijd ook, dat “de bekostiging en inkoop van eerstelijnszorg door zorgverzekeraars ... veelal niet gericht (is) op het optimaliseren van deze grote maatschappelijke waarde, maar op efficiënte productie en financiële beheersing ... van de eerstelijnszorg zelf.”

Precies dát is wat er gebeurt bij het uitrollen van “Meer tijd voor de patiënt”: niet het vertrouwen dat huisartsen zélf goed weten hoe ze het geld voor meer tijd voor de patiënt moeten inzetten staat voorop, maar de verantwoordingseisen (regioplannen, praktijkplannen, intervisie, monitoring) en de financiële beheersing (inhouden van 137,5 miljoen van het budget).

Geef huisartsen de ruimte

De raad doet dan ook een belangrijke oproep: “Zorg dat zorgverleners en ondersteuners tijd en ruimte hebben om zodanig te handelen … Zorg daartoe ook dat zij zo min mogelijk gehinderd worden door administratieve lasten en verantwoordingseisen vanuit zorgverzekeraars.”.

Steun oproep voor Meer Tijd Voor de Patiënt

Samen met honderden bevlogen huisartsen, verenigd in de stichting De Bevlogen Huisartsen, roepen we de Zorgverzekeraars Nederland en de politiek dan ook op om, uiterlijk 1 juli, Meer Tijd Voor de Patiënt toegankelijk te maken voor álle huisartsen, zonder al die aanvullende eisen. Steun deze oproep door dit bericht te delen op LinkedIn.

De Bevlogen Huisartsen willen dat huisartsen de ruimte hebben om goede zorg te leveren en het vertrouwen krijgen om te doen wat het beste is voor de patiënt. Dit doen we door zowel zorgverzekeraars als politiek te beïnvloeden. Steun ons en word donateur.

Vorige
Vorige

Voorzitter van De Bevlogen Huisartsen Christof Zwart benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau

Volgende
Volgende

Zorgverzekeraars: Wachtlijsten GGZ gevolg van slechte registratie