Zilveren Kruis schoffeert huisartsen en FHV bij hoorzitting handhavingsverzoek NZa Regeling zorginkoop
Op 19 januari 2023 had een hoorzitting plaats bij de NZa over de schendingen van de NZa Regeling zorginkoop door Zilveren Kruis in 2021. Zilveren Kruis wilde op de POH ouderenzorg bezuiniging in Friesland. Maar met steun van De Bevlogen Huisartsen tekenden ruim honderd huisartsen bezwaar aan. En onder druk van een kort geding, trok Zilveren Kruis de bezuinigingen uiteindelijk in. In plaats van toe te geven dat ze een fout hebben gemaakt, veegt Zilveren Kruis haar straatje schoon en schuift nu schuld in de schoenen van de Friese Huisartsenvereniging en huisartsen zelf. Wederom een voorbeeld waarom concrete afspraken in het IZA noodzakelijk zijn.
Enkele zaken die eruit sprongen:
Friese Huisartsenvereniging (FHV) krijgt de schuld in de schoenen geschoven
Tijdens de zitting ontkende Zilveren Kruis (ZK) dat de Regeling zorginkoop was geschonden bij het inkoopproces in Friesland in 2021. De inkoopprocedure was volgens ZK goed verlopen. ZK is gevraagd waarom zij dan het boetekleed heeft aangetrokken met haar e-mail met Nieuwsbrief van 11 februari 2022:
“Beste huisarts in Friesland,
[…] We erkennen de belangrijke rol van de huisartsenpraktijk, de huisartsen en de praktijkondersteuners. We beseffen dat we beter hadden moeten communiceren over het inkooptraject 2022-2023 richting de individuele huisartsen. En we realiseren ons als geen ander dat de onrust over het inkoopbeleid 2022-2023 helaas het vertrouwen van een groep huisartsen in Zilveren Kruis heeft aangetast. Met de gedane toezeggingen en vervolgstappen wil Zilveren Kruis deze onrust wegnemen. We gaan de huidige contracttermijn benutten om in gesprek te gaan met huisartsen en met regio-organisaties. Graag willen we in die gesprekken reflecteren op de totstandkoming van het huidige beleid en in samenspraak met u werken aan het nieuwe beleid voor 2024. Een beleid dat kan rekenen op een breed draagvlak onder huisartsen en een relatie die is gebaseerd op vertrouwen.”
Daarop reageerde ZK bij monde van haar advocaat: “Wat de FHV de Friese huisartsen liet weten daar is ZK geen partij in. En dat is nu waar die mail op zag. Dat had beter gekund: er is vanuit FHV een en ander gedeeld met de Friese huisartsen. Daarbovenop -achteraf bezien- had ZK wellicht dubbel ook nog extra moeten communiceren over het traject zoals dat is verlopen. Niks meer en niks minder”. Kortom, het was niet ZK die iets verkeerd had gedaan, maar FHV. ZK veegde haar straatje schoon, hoewel er achteraf wel reden was om ‘dubbel extra’ te communiceren. FHV had in de ogen van ZK niet voldoende naar de Friese huisartsen gecommuniceerd.
Zilveren Kruis: ‘Huisartsen staken hun kop in het zand’
De advocaat van ZK zette het beeld neer dat Friese huisartsen beter hadden moeten weten in 2021. Dit omdat volgens ZK alle relevante wijzigen voor Friese huisartsen al ruim voor 1 april 2021 bekend waren gemaakt.
Dat op 1 april 2021 de belangrijkste wijzigingen niet voor de Friese huisartsen in het ZK inkoopbeleid stonden deed daar niet aan af.
Dat er allerlei inconsistenties waren gecommuniceerd deed er ook niet toe.
Dat ZK een heftige korting van 50% doordrukte (die zijn door het kort geding moest inslikken) was eigenlijk helemaal niet een probleem.
Dat ZK zelf niet communiceerde maar dat aan de FHV overliet was ook niet een overtreding van de regels.
Er is aldus ZK heel veel overleg geweest. Het zou geen pas geven om dat te miskennen. In de woorden van de advocaat van ZK: “En dan nu de kop in het zand steken en achteraf verklaren: nee we wisten niks, omdat Zilveren Kruis in 2021 niets heeft gecommuniceerd ja dat gaat echt veel te ver“.
Zorgverzekeraar De Friesland (Achmea) is een héél andere dan ZK (Achmea).
De Regeling zorginkoop eist dat de zorgverzekeraar een overzicht publiceert met de voor de huisarts belangrijkste wijzigen ten opzichte van het vorige inkoopbeleid. Volgens ZK hoefde dat nu niet, want er waren geen veranderingen bij ZK, want de huisartsen kwamen van ‘De Friesland’. De Friesland was dan weliswaar een 100% dochter van ZK, maar wel een ‘andere’ zorgverzekeraar dus gold de regeling zorginkoop niet. Als gevolg van deze interpretatie moest de huisarts een uren durende vergelijkingsexercitie doen maar dat was volgens ZK ook geen overbodige administratieve last. ZK meende dat alles zorgvuldig was gegaan.
Module ouderen was voor de Friese huisartsen geen korting, de huisartsen hadden alles gekregen.
In het pleidooi van ZK werd ook ontkend dat er sprake was geweest van bezuinigen. ZK stelde dat onder de streep alle bezwaren van de huisartsen waren weggenomen bij de zorginkoop en zo was het toch goed gekomen. Wat (de advocaten van) ZK er niet bij vertelden aan de NZa, is dat de enige reden dat ZK haar bezuinigen niet wist door te voeren een zitting in kort geding van meer dan 100 huisartsen tegen ZK was. Daar is de NZa uiteraard op gewezen.
De NZa heeft de handelwijze van ZK in Friesland tbv de contractering 2022/23 nog steeds niet veroordeeld, maar is nu aan zet om een zogenaamd besluit op bezwaar te gaan nemen. Wordt vervolgd.