Petitie ‘Zorg voor de basis, dan zorg je voor de huisartsenzorg’ bijna 10000 keer ondertekend. Materialen voor in de huisartsenpraktijk nu te downloaden.

Inmiddels gaan we richting de 10.000 handtekeningen voor de gezamenlijke petitie van LHV, VPH, DBH en Ineen.

Nog niet ondertekend? Doet dit alsnog en help de petitie ‘Zorg voor de basis, dan zorg je voor de huisartsenzorg', te verspreiden onder collega huisartsen, zorgverleners en patiënten.

In de petitie vragen we, samen met de LHV, VPH en Ineen, minister Fleur Agema te zorgen voor de basis(huisartsenzorg). Zonder dekkende tarieven voor de basiszorg is er geen toekomstbestendige bekostiging voor de praktijk in de wijk waar we samen werken.

Steun je je huisarts? Teken dan hier direct de petitie: Petitie: zorg voor de basis

Materialen voor in de huisartsenpraktijk

Om de petitie een zo groot mogelijk bereik te geven, zijn er materialen ontwikkeld voor in de wachtkamer. Kort en toegepast op de patiënt. Daarmee informeer je jouw patiënten over de petitie en geef je ze de kans de petitie te steunen. Download nu jouw poster, wachtkamerscherm en e-mailhandtekening. 

Download poster (PDF)
Download wachtkamerscherm deel 1 (JPG)
Download wachtkamerscherm deel 2 (JPG)
Download e-mailhandtekening (JPG)

Zorgen voor een groter bereik? Stuur deze link door naar je collega’s of deel via sociale media.

Toelichting petitie Zorg voor de basis huisartsenzorg:

De NZa nam in 2022 een tariefbesluit voor de bekostiging van de huisartsenzorg. Dat besluit werd door de rechter in 2023 vernietigd. De NZa moest een nieuw besluit nemen dat rekening hield met de toegenomen zorg door huisartsen.

Op 1 juli jl. publiceerde zij echter een onnavolgbaar besluit, met een kunstmatige werkweek van 36 uur voor de huisarts en exact dezelfde uitkomst. Dit slechte besluit demotiveert de huisartsen, omdat een groot deel van hun uren structureel niet wordt vergoed, zij onvoldoende personeel kunnen aannemen, met het huisvestingsprobleem blijven zitten en nieuwe praktijkhouders een perspectief wordt onthouden.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), VPHuisartsen, De Bevlogen Huisartsen (DBH) en InEen vragen de minister van VWS mevrouw Agema om een aanwijzing te geven aan de NZa: neem alsnog een toekomstbestendig tariefbesluit, waarin het huisvestingsprobleem wel wordt opgelost en perspectief wordt geboden aan toekomstige praktijkhouders.

Dat kan als de volgende punten worden gerealiseerd:

1.           Kostendekkende tarieven voor de basishuisartsenzorg

Voor de basishuisartsenzorg (S1) moeten kostendekkende tarieven worden vastgesteld, los van andere inkomsten. Zo is het systeem bedoeld en dat stimuleert ook de start van nul-praktijken.

2.           Loon naar werken voor de huisarts

De tijd van structureel onbetaalde arbeid en organisatie van toekomstbestendige huisartsenzorg, is echt voorbij. Onderken dat de werkelijke werkweek van de huisarts gemiddeld (volgens Nivel, 2018) 58 uur is. Daarnaast neemt de huisartsenzorg neemt steeds meer taken en verantwoordelijkheid op zich. Dat verdient een eerlijke beloning.

3.           Adequate huisvesting is een noodzaak voor de toekomst

De huisarts heeft steeds meer personeel en taken. Om de huisarts die te laten uitvoeren heeft deze meer ruimte nodig. Richt de bekostiging zo in dat de huisarts ook de extra ruimte kan betalen.

Er is dringend behoefte aan een tariefbesluit, dat zo is ingericht dat niet alleen aansluit op de werkelijkheid maar ook oplossingen en perspectief biedt om te voldoen aan de invulling van het Hoofdlijnenakkoord, waarin staat dat de eerstelijnszorg versterkt dient te worden. Zodat de zorg op de been  kan blijven en de patiënt in de buurt de juiste zorg kan blijven krijgen.

LHV, VPH, DBH en InEen roepen de minister op om de NZa alsnog dat toekomstbestendige besluit te laten nemen.

Om op de hoogte te blijven van onze activiteiten kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief DBH Nieuwsbrief 

Volg ons nu ook op Linkedin: https://nl.linkedin.com/company/de-bevlogen-huisartsen 

De Bevlogen Huisartsen willen dat huisartsen de ruimte hebben om goede zorg te leveren en het vertrouwen krijgen om te doen wat het beste is voor de patiënt. Dit doen we door zowel zorgverzekeraars als politiek te beïnvloeden. Steun ons via Steun De Bevlogen Huisartsen

Vorige
Vorige

De Bevlogen Huisartsen (DBH) tijdens hoorzitting Nederlandse Zorgautoriteit (NZa): stop de zorgbudgetplafonds in de GGZ en de huisartsenzorg

Volgende
Volgende

Steun je je huisarts? Teken dan hier direct de Petitie: zorg voor de basis