De Bevlogen Huisartsen (DBH) tijdens hoorzitting Nederlandse Zorgautoriteit (NZa): stop de zorgbudgetplafonds in de GGZ en de huisartsenzorg

Afgelopen week was DBH aanwezig bij een hoorzitting van de NZa. DBH gaf een toelichting naar aanleiding van het handhavingsverzoek dat eerder dit jaar mede namens 71 huisartsen werd ingediend.

DBH benadrukte dat een deel van de wachtlijsten in de GGZ eenvoudig is weg te werken door met onmiddellijke ingang een verbod in te stellen op zorgbudgetplafonds, die eenzijdig door zorgverzekeraars worden vastgesteld. Zorgbudgetplafonds betekenen dat zorgaanbieder wél de capaciteit hebben om meer mensen te behandelen, maar niet betaald worden als die plafonds worden overschreden.

In de monitor die de NZa zelf publiceert blijkt dat maar liefst 30% van de zorginstellingen en ruim 10% van de vrijgevestigde behandelaren te maken hebben met zo’n zorgbudgetplafond. Met 78.000 patiënten die langer dan 14 weken op de wachtlijst staan, is dat natuurlijk onbegrijpelijk en onacceptabel.

Tijdens de hoorzitting maakte DBH ook duidelijk dat het niet optreden van de NZa tegen zorgverzekeraars inmiddels een rechtstreekse reden is dat er steeds minder praktijkhouders zijn. In een onderzoek van het onderzoekscollectief Spit* geven aankomende praktijkhouders aan, dat de lange wachtlijsten in de GGZ één van de redenen is om géén eigen praktijk te starten.

Daar komt nu het zorgbudgetplafond dat de NZa de huisartsen zélf oplegde nog eens bovenop. In de nieuwe tariefbeschikking heeft de NZa besloten dat praktijkhouders maximaal 36 uur per week vergoed krijgen, en dat alle extra gemaakte uren in 2023 en 2024 niet voor vergoeding in aanmerking komen. Deze beperkingen ontmoedigen niet alleen huidige praktijkhouders, maar schrikken ook potentiële nieuwe praktijkhouders af.

Omdat de NZa in de beschikking daarnaast niets doet met het ruimtegebrek voor huisartsen en ook anderszins onlogische keuzes maakt, kan inmiddels zonder twijfel gesteld worden dat de NZa zélf onderdeel is geworden van het probleem.

DBH wil de Nza ter verantwoording roepen, want iedereen verdient een huisarts! 

Meedoen? Steun DBH!

https://www.linkedin.com/posts/de-bevlogen-huisartsen_de-bevlogen-huisartsen-activity-7218852419835703296-d7yY?utm_source=share&utm_medium=member_ios

*Wie wil er nou nog een eigen dokterspraktijk? (onderzoekscollectiefspit.nl)

Steun De Bevlogen Huisartsen (DBH) en doneer nu: https://debevlogenhuisartsen.nl/word-donateur

De NZa gaat uit van een 36 urige werkweek voor huisartsen, #ikwerkmeer

Om op de hoogte te blijven van onze activiteiten kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief DBH Nieuwsbrief 

Volg ons nu ook op Linkedin: https://nl.linkedin.com/company/de-bevlogen-huisartsen 

De Bevlogen Huisartsen willen dat huisartsen de ruimte hebben om goede zorg te leveren en het vertrouwen krijgen om te doen wat het beste is voor de patiënt. Dit doen we door zowel zorgverzekeraars als politiek te beïnvloeden. Steun ons via Steun De Bevlogen Huisartsen

Volgende
Volgende

Petitie ‘Zorg voor de basis, dan zorg je voor de huisartsenzorg’ bijna 10000 keer ondertekend. Materialen voor in de huisartsenpraktijk nu te downloaden.