19 mei, dag van de huisarts

Vandaag is de dag van de huisarts.

Met recht een dag om te vieren, want huisarts is een prachtig vak! Als huisarts ben je verantwoordelijk voor jong en oud, van geruststellen bij een snotneus tot het voeren van een slecht nieuwsgesprek, van geboorte tot de dood en dat elke dag weer.  

En juist die continuïteit van zorg, maakt dat mensen die een vaste huisarts hebben langer leven, gezonder zijn en minder zorgkosten maken. Het is dan ook niet gek dat de huisartsen voor maar 6% van het budget, ruim 90% van alle zorgvragen weten op te lossen en het is ook niet gek dat patiënten hun huisarts steevast met hoge rapportcijfers beoordelen.

Je zou denken dat de huisarts dus gekoesterd wordt door de Zorgverzekeraars Nederland. Maar niets is minder waar. Wachtlijsten in de GGZ, bij de thuis- en wijkzorg en medicatietekorten maken het werk van de huisarts onnodig ingewikkeld en leiden tot slechtere zorg voor de patiënt.

De zorg voor de huisarts is complexer en uitdagender geworden en dus heeft de huisarts meer tijd voor de patiënt nodig, maar ook meer ruimte om te zorgen dat het ondersteunend personeel ook goed kan werken. Je zou verwachten dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de tarieven voor de huisartsenzorg daar ruimhartig op aanpast, zodat huisartsen goed kunnen investeren en innoveren. Maar niets is minder waar. De rechter moest er aan te pas komen, om de NZa te sommeren haar werk te doen, en een recent rapport van Berenschot waardeert de orthodontist hoger dan de huisarts.

Huisarts is een geweldig vak, maar als de omstandigheden niet heel snel verbeteren hebben we over 3 jaar een crisis. Dan gaat namelijk een groot deel van de praktijkhoudende - huisartsen met pensioen, terwijl opvolging een steeds groter probleem vormt. Daarmee worden de overgebleven huisartsen nog verder belast, … tot het systeem omvalt.

Zorgverzekeraars Nederland, Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) en De Bevlogen Huisartsen (DBH) , laten we 2024 gebruiken als het jaar van de huisarts.

Dan hebben we nog ruim een half jaar om de huisartsenzorg de waardering te geven die het verdient, zodat jonge dokters niet alleen blij zijn met hun vak, maar ook met trots kunnen zeggen: ik wil een praktijk!

Christof Zwart

voorzitter De Bevlogen Huisartsen (DBH)

De Bevlogen Huisartsen willen dat huisartsen de ruimte hebben om goede zorg te leveren en het vertrouwen krijgen om te doen wat het beste is voor de patiënt. Dit doen we door zowel zorgverzekeraars als politiek te beïnvloeden. Steun ons via Steun De Bevlogen Huisartsen

Om op de hoogte te blijven van onze activiteiten kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief DBH Nieuwsbrief 

Volg ons nu ook op Linkedin: https://nl.linkedin.com/company/de-bevlogen-huisartsen 

Vorige
Vorige

Petitie 'Stop de medicijntekorten' is meer dan 10.000 keer ondertekend, vandaag laatste kans tot ondertekenen voor aanbieding petitie aan de Tweede Kamer

Volgende
Volgende

Zorgverzekeraars zijn verplicht een oplossing te vinden voor de gevolgen van het preferentiebeleid