Monitor toegankelijkheid van de zorg (NZa); verzoek om zorginkoopplicht echt na te leven

Op 21 maart verscheen de Monitor Toegankelijkheid van Zorg https://puc.overheid.nl/nza/doc/PUC_760830_22/ van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Conclusie: de toegankelijkheid van de #huisartsenzorg staat onder druk, maar ook in de #langdurigezorg en #GGZ blijven de wachtlijsten onverminderd hoog.

De NZa moet erop toezien dat Zorgverzekeraars Nederland voldoende zorg inkopen, omdat die een wettelijke zorginkoopplicht hebben. Zoals gebruikelijk laat de NZa het ook nu weer bij alleen monitoren en weigert ze opnieuw te handhaven. In een begeleidend commentaar wijst zij op het toenemend ziekteverzuim in veel sectoren, maar dat is in elk geval voor het toenemende tekort aan huisartspraktijken een kulargument.

Wat er mis is in de huisartsenzorg, is dat de NZa enorm verzaakte bij het vaststellen van kostendekkende tarieven, de wachtlijsten in de GGZ jarenlang niet aanpakte en de ongelijkwaardige verhouding tussen huisartsen en zorgverzekeraars weigerde aan te pakken. Op al die dossiers hebben De Bevlogen Huisartsen de NZa aangesproken. Voor wat betreft de tarieven kreeg de NZa al de kous op de kop van het College van Beroep voor het bedrijfsleven, op 11 oktober zal zij zich wederom bij de rechter moeten verantwoorden over haar optreden tegen een zorgverzekeraar die de regels rondom de zorginkoop negeerde.

En ook nu weer verzaakt de NZa. Zij moet niet alleen monitoren, maar ook ingrijpen als zorgverzekeraars verzuimen om zich voldoende in te spannen om de problemen in de huisartsenzorg aan te pakken. Nu er meer dan voldoende huisartsen zijn, moeten NZa en zorgverzekeraars en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zich achter de oren krabben en zich afvragen hoe het komt dat het praktijkhouderschap zó onaantrekkelijk is geworden.

De Bevlogen Huisartsen pleiten voor een taskforce van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport die de problemen voor huisartsen slagvaardig gaat aanpakken. Dat vraagt om doorzettingsmacht, zodat op verschillende plekken in Nederland maatwerk kan worden geleverd.

https://www.linkedin.com/posts/christof-zwart-b674202b_monitor-toegankelijkheid-van-zorg-21-maart-activity-7177277390966915072-GV5-?utm_source=share&utm_medium=member_ios

DBH bestaat uit vrijwillig werkende huisartsen die gebruik maken van ter zake kundige juristen. Om ons werk te kunnen doen, zijn wij afhankelijk van donaties. Om op de hoogte te blijven van onze activiteiten kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief DBH Nieuwsbrief 

Volg ons nu ook op Linkedin: https://nl.linkedin.com/company/de-bevlogen-huisartsen 

De Bevlogen Huisartsen willen dat huisartsen de ruimte hebben om goede zorg te leveren en het vertrouwen krijgen om te doen wat het beste is voor de patiënt. Dit doen we door zowel zorgverzekeraars als politiek te beïnvloeden. Steun ons via Steun De Bevlogen Huisartsen

Vorige
Vorige

Arno Krijgsman, praktijkhoudend huisarts, sluit zich aan bij De Bevlogen Huisartsen en stelt zich voor

Volgende
Volgende

Interview Roelien Vossers, praktijkhoudend huisarts te Haarlem en mede-oprichter van stichting De Bevlogen Huisartsen