NZa negeert CBb-uitspraak, miskent werkweek huisartsen en onthoudt hen wederom een reëel tarief

1 juli 2024 publiceerde de NZa de nieuwe huisartsentarieven voor 2025.

Die tarieven zijn gebaseerd op een kostenonderzoek over de kosten en opbrengsten in 2022 onder 306 praktijken in Nederland.

Het kostenonderzoek bevestigt wat veel huisartsen elke dag ervaren: de kosten zijn flink gestegen, de werkweek is onverminderd lang met 48 uur, de huisarts heeft meer personeel en de werkdruk is toegenomen: elke (fte) huisarts is verantwoordelijk voor 2439 patiënten, in 2015 waren dat nog 2095 patiënten.

Tijd voor een eerlijke beloning voor de huisarts zou je denken.

Niets is echter minder waar. Door een goocheltruc uit te halen, laat de NZa de tarieven met 2,6% dalen! Die daling is het gevolg van de beleidskeuzes van de NZa, keuzes die mijlenver van de realiteit afstaan.

Welke keuzes zijn dit dan?

1.    De NZa maximeert de werkweek van de huisarts waarover een vergoeding wordt betaald tot 36 uur. Hoewel uit het kostenonderzoek komt dat de huisarts gemiddeld 46 uur werkt, tellen maximaal 36 uur. Als de huisarts niet minimaal 46 weken gewerkt heeft, telt de NZa zelfs met nóg minder dan 36 uur, ook al heeft de huisarts 43 weken van 60 uur gewerkt.

2.    Als de huisarts naast de basiszorg méér zorgtaken op zich neemt, dan worden de inkomsten daarvan gekort. Hoe harder de huisarts zich inspant, hoe lager het tarief in de jaren daarna.

3.    De NZa blijft naar het verleden kijken. Hoewel de hoogste rechter de NZa in december 2023 opdroeg om expliciet naar de huisvestingskosten te kijken, negeert de NZa dit en stelt: “Geschikte huisvesting voor huisartsenpraktijken is niet zozeer een bekostigingsvraagstuk, maar moet in breder perspectief worden bezien.” Dus: geen aanpassing van het tarief.

4. Als klap op de vuurpijl: in het persbericht stelt de NZa dat er DUS geen compensatie hoeft te worden betaald. Maar de tarieven voor 2023 en 2024 waren berekend op 40 uur. MET TERUGWERKENDE kracht krijgt de huisarts nu te horen dat hij niet voor 40 uur, maar nog maar voor 36 uur wordt betaald. Als dat geen onbehoorlijk bestuur is, weet deze niet-jurist het ook niet meer.

De Bevlogen Huisartsen hebben de NZa steeds verzocht om antwoorden op vragen en data, zodat VOORAFGAAND aan het nemen van de tariefbeschikking overleg zou kunnen plaatsvinden, maar dat is consequent genegeerd door de NZa.

Nu dwingt de NZa de huisartsen (LHV, VPH en DBH) dus wederom om naar de rechter te gaan. Als we de huisartsenzorg voor Nederland overeind willen houden, dan zit er niets anders op. 

Steun De Bevlogen Huisartsen (DBH) en doneer nu: https://debevlogenhuisartsen.nl/word-donateur

De NZa gaat uit van een 36 urige werkweek voor huisartsen, #ikwerkmeer

Om op de hoogte te blijven van onze activiteiten kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief DBH Nieuwsbrief 

Volg ons nu ook op Linkedin: https://nl.linkedin.com/company/de-bevlogen-huisartsen 

De Bevlogen Huisartsen willen dat huisartsen de ruimte hebben om goede zorg te leveren en het vertrouwen krijgen om te doen wat het beste is voor de patiënt. Dit doen we door zowel zorgverzekeraars als politiek te beïnvloeden. Steun ons via Steun De Bevlogen Huisartsen

Vorige
Vorige

Steun je je huisarts? Teken dan hier direct de Petitie: zorg voor de basis

Volgende
Volgende

#Huisartsen, jullie zorgen voor de patiënten, maar wie zorgt er voor jullie?