Onze actie - #nietmijnIZA

#nietmijnIZA: Integraal Zorgakkoord moet concreter

De LHV en VPH moeten dit IZA niet tekenen, ook niet als er een paar extra concessies komen. Er moet de tijd worden genomen om iets zorgvuldigs op te schrijven waardoor we allemaal weten wat we aan elkaar hebben. Dit kan in enkele weken geregeld worden. Een handtekening van de huisartsen kan alleen onder afspraken die helder, concreet en afdwingbaar zijn. Aan zo’n IZA dragen De Bevlogen Huisartsen graag bij!

Wij hebben onze advocaten naar het IZA laten kijken en zij waarschuwen ons. Waarom zij waarschuwen:

  • Huisartsen worden medeverantwoordelijk voor overschrijdingen van andere zorgaanbieders. Er is een maximaal budget voor de gehele zorg.  Dit betekent dat als een zorgaanbieder het budget overschrijdt dit ten koste gaat van het budget van andere zorgaanbieders. Als bijvoorbeeld ziekenhuizen hun budget overschrijden, dan kunnen huisartsen gekort worden. In het verleden gold deze regeling (het MacroBudgetbeheerInstrument) per sector, maar in het IZA is nadrukkelijk opgenomen dat het MBI slechts één van de opties is. Uit de conceptversies wordt duidelijk dat het schuiven tussen de budgetten een reële optie is.

  • Het IZA gaat uit van wantrouwen: de huisarts moet bewijzen dat hij aan al zijn verplichtingen uit het IZA (en dat zijn er heel veel) “maximaal” heeft voldaan. Aan die ongebruikelijke (wantrouwige) bewijslast is niet te voldoen. Als dat fout gaat kan de minister eenvoudig zeggen: de huisartsen hebben niet aan hun verplichting voldaan en bijvoorbeeld het budget korten.

  • Transitie GGZ is niet getoetst op haalbaarheid: De huisarts krijgt in het IZA een voorname rol in de transitie van de GGZ. Dit moet leiden tot heel forse reducties in het aantal verwijzingen (50.000 minder), terwijl er geen onderzoek gedaan is of dit wel uitvoerbaar en realistisch is. De huisartsen zijn mede verantwoordelijk, terwijl er in het IZA nog steeds geen afspraken staan met zorgverzekeraars over hun zorg(inkoop)plicht.

  • Het IZA is niet afdwingbaar. Toezeggingen (ook in de brief van de minister) zijn juridisch van geen waarde en kunnen dus niet worden afgedwongen. Wéér een akkoord waarin dat niet geregeld is, is niet in het belang van de huisartsen!

  • Verzekeraars krijgen veel extra macht (slikken of stikken contracten 2.0, nóg meer regels en voorwaarden voor de huisarts). Zelfs aan het belangrijkste punt voor de huisartsen, Meer Tijd Voor de Patiënt, worden weer nieuwe voorwaarden en regels gekoppeld door het onder te brengen in S3 en er extra voorwaarden zoals intervisieverplichtingen aan te verbinden.

Tijdlijn acties #nietmijnIZA

April 2022 – Start gesprekken Integraal Zorgakkoord
In het voorjaar van 2022 starten de gesprekken tussen het ministerie van VWS, zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Het LHV wil net als De Bevlogen Huisartsen afdwingbare afspraken. In het vorige hoofdlijnenakkoord stonden mooie beloften over extra geld, maar de zorgverzekeraars lieten dat geld op de plank liggen.

Juni 2022 – Actieweek huisartsen

In de actieweek van 27 juni tot en met 1 juli vroegen huisartsen extra aandacht voor de huisartsenzorg. De huisartsen willen meer tijd voor de patiënt en minder regeldruk. De actieweek eindigde met een demonstratie van duizenden huisartsen en praktijkondersteuners op het Malieveld.

September 2022 – Huisartsen zeggen nee tegen IZA
De definitieve versie van het IZA is verschenen en leden van de LHV en VPH kunnen in een ledenraadpleging hun stem uitbrengen. De Bevlogen Huisartsen zijn verheugd dat huisartsen en masse neen hebben gezegd tegen het IZA. Volgens de LHV zijn er met de brief van de minister extra garanties gekomen. Maar er staat geen enkele concrete toezegging in, zijn woorden zijn net zo vaag en nietszeggend als het IZA. Dat bevestigen onze advocaten.